Klassikervisning – Fucking åmål

En av Sveriges främsta queerklassiker, med på alla internationella listor över världens bästa queerfilmer, äntligen tillbaka på duken i Boden!

Få svenska filmer har fått sådan genomslagskraft som Lukas Moodyssons långfilmsdebut Fucking Åmål som fick premiär 1998. Ungdomar vallfärdade till biograferna, skrattade, jublade och kände igen sig i tonårens småstadstristess, meningslöshet och frustration. Publikmässigt kom filmen upp i smått sensationella 900 000 sålda biljetter, kritikerna hyllade och Guldbaggarna föll som regn. Småningom kom Fucking Åmål, under den beskedligare internationella titeln Show Me Love, även att sälja stort internationellt.

En kväll när de inte vet vad de ska göra kommer högstadietjejen Elin och hennes äldre syster Jessica på att de kan gå till en fest hos Agnes, en annan tjej på skolan. Agnes, som bott nästan två år i Åmål, känner sig ensam och utanför. Hon är hemligt förälskad i Elin. Jessica berättar för Elin att Agnes är lesbisk, varpå Elin slår vad med sin syster om att hon vågar kyssa Agnes. Jessica accepterar och ställer sig utanför dörren och ser på när Elin kysser Agnes. De båda systrarna springer därifrån till en annan fest. Agnes stannar ensam kvar på sitt rum. Hon är ledsen och plockar fram rakhyvlar för att begå självmord.

Längd: 1 tim 29 min
Åldersgräns: 11 år (7 år i vuxet sällskap)
Talspråk: Svenska
Undertext: Engelska
Genre: Drama
Lokal: Saga